2004 Riesling

Už několik kamarádů a známých se na mě obrátilo se zadáním sehnat víno určitého ročníku. Chtěli ho věnovat svým potomkům k osmnáctým narozeninám. Bývá to zajímavý problém, protože zadavateli obvykle nezáleží na regionu původu (německý ryzlink nebo burgundský Pinot, to je jedno), ale hned první úspěšně vyřešené zadání mi zůstalo doma.

Bednu burgundského Monthelie 1999 Premier Cru jsem přivezl po degustaci přímo z vinařství, ale kamarád nakonec nekoupil, že nemá vhodný sklep a že mu zrovna došly peníze. Vzal jsem jednu lahev kdysi na kuchařský kurz a vypili jsme ho k pečeným kachním prsům. Od té doby vím bezpečně, že burgundský Pinot a kachní prsa jdou báječně dohromady.

Naposledy jsem ten problém řešil v pondělí, obdarovaným neměla být dcera, ale zákazníci podniku založeného v roce 2004. Zavrhl jsem Burgundsko, ale než jsem se stačil do problému položit analyticky, objevil jsem v chladničce 2004 Ürziger Würzgarten Spätlese. Weingut Karl Erbes. Vinař mi ji přibalil k nákupu poté, co jsme diskutovali o tom, jaká vína budeme nalívat při společné degustaci v Praze, kterou jsme domlouvali na 27. ledna 2014. Navrhl nulačtyřku, já řekl, že to nechám na něm, protože to víno neznám. A on že mi ho dá na cestu, ať mu to odsouhlasím.

Hned jsem ho otevřel, není lepší důvod než vyzkoušet, jestli ho můžu doporučit dál!

Světlá citronově žlutá barva, citrusová, minerální a medově lipová vůně. Máslo a ryzlinkovej mokrej hadr, po zamíchání ve skleničce se dostaví i petrolej. V chuti lehké, sladké, se svěží kyselinou, výrazné a medové, s náznakem grepové nahořklosti v závěru. Má snad všechno, na co si u ryzlinku vzpomenete, ale hlavně lehkost a eleganci. Ani trochu unavené, devět roků bych nehádal. Naslepo bych mu dal bezpečně 91+ bodů. 8% alkoholu na etiketě naznačuje, že má taky nějakých 80 gramů zbytkového cukru, ale s důraznou kyselinou to jde dobře dohromady. Dlouhé, chuť zůstává viset na patře docela dlouho. Zase nový (celo)korek a nová cínová záklopka. Stefan Erbes víno překorkoval.

Možná jsem si s bedýnkovým ryzlinkem 1991 otevřel nové dveře. A jestli máte podnikové výročí a podnik mladší než 23 roků, napište mi :o)))

Ale jestli ho chcete jen tak ochutnat, napište si to na 27. ledna. Rozhodně Stefanovi schválím, aby ho na pražskou degustaci přivezl.