Braunberské slečinky, 2007

Název překládám velmi volně, Juffer odkazuje spíš ke „starým pannám.“ Před několika lety vítěz ryzlinkového kola Prague Wine Trophy, celoroční soutěže časopisu Víno Revue. Koupil jsem tehdy jednu lahev za neryzlinkovou cenu 700 Kč a usoudil jsem, že silvestrovský večer bude pro ni ten pravý.

Německá ročenka Gault & Millau hodnotí vinařství pěti hrozny. To znamená absolutní špičku, na Mosele dostali stejné hodnocení už jen Egon Müller a Joh.Jos. Prüm. Vysokému hodnocení odpovídají i ceny vín, i když nijak přemrštěné nejsou. Kam se hrabou moselští vinaři na burgundské kolegy nebo příležitostně i na některé Moraváky! Občas na Silvestra může i chudý blogger vyzkoušet, co pije šťastnější polovina lidstva, tak pojďme na víno :o)

2007 Brauneberger Juffer Riesling Spätlese Trocken, Fritz Haag
Typická zelená ryzlinková pistole, celokorek, hodně uměřená etiketa. Díky říjnovému výletu na Moselu jsem zaregistroval, že ty vysoké mraky za malůvkou braunberského kostela nejsou mraky, ale vinice, nejspíš právě Brauneberger Juffer. Svěží světle žlutá citronová barva, ve vůni jemné meruňky. Po provzdušnění se přidává směs bylinek a přezrálé citrusy. Chuť je (nečekaně!) hodně suchá (ve vůni i v chuti jsou medové tóny, leč chuť je prostě suchá), zpočátku s drobnou bublinkou, minerální a komplexní. Ani citrusová kyselina nevyčnívá a je dokonale zakomponovaná do celku. Žádný ordinérní petrolej, jen dokonalá vyváženost. Strukturované, harmonické, dlouhé. Už zdaleka ne svěží, ale velmi živé a hodně příjemné vyzrálé víno. 12,5% alkoholu.